Hoe werkt het als Utrecht gas-vrij wordt?

In Utrecht verwarmen nu nog veel mensen hun huis of gebouw met aardgas. Dat gaat veranderen. Er komt een andere warmtevoorziening, waarbij we geen aardgas meer gebruiken.

Hoe gaan we van het aardgas af?

Iedere buurt is anders. Daarom is er voor iedere buurt een andere aanpak nodig. Samen met bewoners, woningcorporaties en andere organisaties kijken we wat de beste oplossing is voor een buurt en wanneer het een goed moment is om te starten met deze veranderingen. In Overvecht-Noord en in het Utrecht Science Park zijn we hiermee al begonnen.

Wanneer wordt mijn buurt aardgasvrij?

De gemeente werkt aan een plan waarin staat wanneer en hoe buurten van het aardgas afgaan. Dit plan heet de transitievisie warmte. We maken dit plan in overleg met partijen in de stad en we vragen inwoners naar hun mening. De gemeenteraad stelt de transitievisie warmte in 2020 vast. Dan is duidelijk in welke wijken of buurten we als eerste aan de slag gaan met andere manieren van verwarmen en koken.

Wat doen organisaties en bedrijven?

Organisaties en bedrijven werken samen om steeds meer woningen en andere gebouwen energiezuinig te maken. En om schone, duurzame energie te gebruiken. Sinds juni 2020 hebben we met ruim 30 partijen het Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij gelanceerd. We zijn van start gegaan met 19 projecten voor een aardgasvrije en CO2-neutrale stad.

Bewonersinitiatieven

Er zijn verschillende initiatieven van bewoners, die hun buurt aardgasvrij willen maken en onderzoeken wat daarvoor nodig is. Zo zijn er bijvoorbeeld bewonersinitiatieven in Overvecht-Noord, Tuindorp, Hoograven, Veemarkt en Lunetten. 

Nieuwbouw

Sinds 1 juli 2018 mogen er geen nieuwbouwhuizen meer worden gebouwd met een aardgasaansluiting. Voor nieuwbouw zijn er namelijk genoeg duurzame oplossingen. Het kan zijn dat er toch woningen worden opgeleverd met een aardgasaansluiting. Dan zijn er al op een eerder moment afspraken gemaakt, die niet meer teruggedraaid kunnen worden.

Wat zijn de alternatieven voor aardgas?

Voor het verwarmen van huizen zonder aardgas zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet. We verwachten dat er in de loop van de tijd nieuwe technieken bijkomen.

Utrecht werkt aan een warmtevoorziening die duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar is.

Meer weten over alternatieven voor aardgas? Kijk op hierverwarmt.nl.

Waarom aardgasvrij?

In het klimaatakkoord is afgesproken dat de energievoorziening in Nederland in 2050 helemaal duurzaam is. Nu zijn er in Utrecht nog 120.000 woningen en 6.000 andere gebouwen aangesloten op aardgas. We staan dus aan het begin van een enorme verandering.

Aardgas draagt bij aan klimaatverandering. Daarom willen we overstappen op schone energie. Zo blijft Utrecht een prettige en gezonde stad voor iedereen. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen.

Bron: Utrecht.nl/wonen-en-leven/duurzame-stad/energie/utrecht-aardgasvrij/

VRAGEN?

Bel of mail ons, en we helpen je graag verder!