Vraagprijs: € 1.850.000,- k.k.

Pieterskerkhof 6a en 7

3512 JR - UTRECHT

Omschrijving

EEN UNIEK RIJKSMOMENT IN ONBERISPELIJKE STAAT VAN ONDERHOUD EN MET EEN EIGEN INPANDIGE GARAGE

In het hart van Utrecht, pal onder de Pieterskerk (oudste kruiskerk van 1048) bevindt zich op het – voor regulier verkeer afgesloten – kerkplein, een ware stilte-oase achter de nummers 7 en 6a.

Het tuinhuis en de paardenstal (beide rijksmonument) van de voormalige Immuniteit Sint Pieter smeedde de Utrechtse architect Mart van Schijndel in de 70-er jaren aaneen tot een uniek, comfortabel ‘stadspaleis’ met een zee aan glas, licht, ruimte en bovenal verfrissende stilte.

Eind 90-er jaren werd de aangrenzende werkplaats van 6a getransformeerd tot een orangerie met traditioneel hoge palazzo-ramen en een zee aan ruimte, inclusief een eigen inpandige garage. Een wenteltrap leidt naar een open galerie welke uitkijkt op de orangerie. Hier bevindt zich een ruime bibliotheek en aandachtige werkplek. Een brede doorgang met hoge, antieke deuren geeft toegang tot het pand op 7.

Een aanzienlijke verbouwing in 2012 maakte beide panden geheel up-to-date. Een tweede doorgang is gemaakt van 7 naar 6a. Onder de galerie in de orangerie is ruimte voor een kleine bar en wijnopslag. Boven de garage is een praktijk/behandelkamer gebouwd met eigen opgang, alsmede een was/linnenkamer.

verrassend

Gelegen aan het pittoreske kerkplein, op steenworp afstand van het levendige stadcentrum met breed scala aan winkels, restaurants, schilderachtige grachten, bekende muziekpodia en de stadsschouwburg net om de hoek. Een volmaakte plek om royaal, in alle rust te wonen, werken, recreëren, praktijk te houden en in stijl gasten te ontvangen. De pleinbewoners zijn aanspreekbaar en bereikbaar voor elkaar.

verkeer en vervoer

Een ware luxe in de binnenstad vormt de eigen inpandige garage op 6a met automatische toegang. Een kleinere garage op 7, welke nu in gebruik is als kantoor, kan weer toegankelijk worden gemaakt. Openbare parkeergarages bevinden zich op loopafstand. Het is slechts tien minuten lopen naar het centraal station. In de directe omgeving is een groot aanbod busvervoer naar alle richtingen.

BEGANE GROND

Vanuit historisch perspectief gezien is de achterkant van het pand gelegen aan het kerkplein en de voorkant in de tuin, richting Kromme Nieuwegracht.

Men betreedt het pand aan het kerkplein door de typerend schuin geplaatste (Mart van Schijndel) glazen. Aan weerszijden van de ingang en garderobe bevindt zich enerzijds de entree tot de garage met de daarboven gelegen praktijk/behandelkamer en de was/linnenkamer. Aan de andere kant van de ingang bevindt zich een handige kantoorkamer (de vroegere garage).

Na een ruim gastentoilet en trapopgang naar de 1e verdieping komt men in een zee van licht dat door een twee etages hoge glazen pui naar binnen valt. Daar waaiert het gehele pand geheel onverwachts open naar links en naar rechts.

linksaf

Een ruime eetkamer welke eindigt in een open, geheel vernieuwde keuken met hoogwaardige Bosch inbouw apparatuur (hete lucht oven, stoomoven, 5-zone inductie kookplaat, vaatwasser, grote dubbeldeurs koel- en vrieskast). Links van de eetkamer bevindt zich een smaakvolle, ruime werkkamer met over de gehele breedte een groot (geluid- en warmte isolerend) venster met prachtig uitzicht over het gehele kerkplein. Dit vormde in vroeger tijden de stal van het Kapittel Sint Pieter. Rechts van de eetkamer bevindt zich een weldadig stille woonkamer met hoge antieke, openslaande vensters naar de weelderige tuin. Dit was de monumentale tuinkamer van het Kanunnikenhuis (later: burgemeesterswoning De Truttige Tuijl) aan de Kromme Nieuwegracht.

rechtsaf

Via een brede en hoge entree komt men in de grote orangerie met de galerij en kleine bar. Hoge, grote ramen en deuren in de orangerie geven zicht op en entree tot de tuin.

tuin op het zuiden

Door de brede en twee verdiepingen hoge glazen pui komt men in de tuin. Over de gehele breedte van beide panden strekt zich een ruim aangelegde, op het zuiden gelegen lommerrijke tuin (230 m2) met prachtige sierberken, twee ‘parasol’ platanen, verschillende terrassen (bestraat met oude waaltjes en grote antieke hardstenen bielzen) en weelderige groene afscheiding met de omgeving. Een volmaakte plek om in alle rust bij te komen. De tuin was eens onderdeel van de claustrale binnentuinen van de Immuniteit Sint Pieter.

1e VERDIEPING

De bijzonder (in de stijl van Mart van Schijndel) gebogen trap naar de 1e verdieping komt uit op een grote, naar alle kanten open vide waarin het licht door de grote glazen pui naar binnen stroomt. Op de vide bevindt zich een compacte gastenbadkamer met whirlpool voor twee personen, een (stoom)douchecabine, wastafel en toilet.

Op de 1e verdieping is er eerst een spannend werk/slaapvertrek met raam naar het plein. Vervolgens een zeer grote master-bed-room met twee ruime walk-in closets, kleedhoek, behaaglijke infrarood-sauna met geluidinstallatie, moderne wastafels en via een glazen deur een ruime douche en aquatoilet Geberit. Iets hoger gelegen is een uniek en verrassend werkvertrek met op manshoogte aan twee zijden grote, aaneengesloten schuine dakvensters die veel licht doorlaten.

ALGEMEEN

pleisterwerk

De binnen- en buitenmuren van 7 zijn opnieuw gepleisterd. Het oude stucwerk van de voor- en achtergevel is eerst grondig verwijderd, de monumentale bakstenen van de ondergrond zorgvuldig schoongemaakt en vervolgens van nieuw, duurzaam stucwerk voorzien. Het platte dak is geheel vernieuwd. Er is een inbraak- en brandbeveiliging aanwezig. Het deurbeslag, hang- en sluitwerk e.d. zijn geheel vernieuwd.

vloeren

De vloeren op de begane grond zijn van natuursteen (marmer in 7 en Belgisch hardsteen in 6a). De vloeren van kantoor, praktijk/behandelkamer en was/linnenkamer zijn bedekt met marmoleum. De trap, de overloop en de kamers op de 1e verdieping zijn bekleed met vaste, duurzame vloerbedekking en rubber ondertapijt.

milieu

Voor schone lucht wordt op 7 de gebruikte lucht continu afgevoerd en nieuwe verse lucht aangevoerd d.m.v. een op het platte dak geïnstalleerde (geluidstechnisch volledig geïsoleerde) luchtverversingsinstallatie incl. energiezuinige warmtewisselaar. Hierop zijn bovendien drie airco’s aangesloten (t.b.v. de master-bedroom, het werkvertrek met de schuine ramen en de praktijk/behandelkamer boven de garage).

Om toenemende regenwateroverlast in de toekomst de baas te kunnen is over de gehele achterzijde van het gebouw een ingrijpend drainagesysteem aangelegd met waterputten, waterkeringen en waterafvoer. Alle hemelwaterafvoeren zijn vernieuwd.

Bij binnenkomst van de waterleiding is een waterzuiveringsinstallatie en –ontharder aangebracht: voor onthard water en zuiver drinkwater met hoog pH gehalte.

energie

De elektrische installatie is volledig vernieuwd. Met het oog op toekomstig gebruik zijn de voorzieningen aanzienlijk uitgebreid. Het gehele net is vernieuwd, geaard, alle armaturen vervangen en een uitgebreid systeem van hoogwaardige, zuinige ledverlichting geïnstalleerd met nieuwe of in stijl gerenoveerde in- en opbouw-elementen. Ook de installatie voor stadsverwarming is vernieuwd en geïsoleerd. Om de warmte van de zon te weren is op de meeste grote raamvlakken specifieke doorzichtige UV-werende folie aangebracht.

opslag

Over de gehele breedte van nr. 7 bevindt zich een vliering met stahoogte en schappen langs de wanden voor archief, opslag e.a. Elders in het pand is ruimschoots kastruimte voor huisraad, kleding, servies e.a. Daarnaast staat er een kleine verlichte schuur in de tuin voor allerlei soort opslag.

vereniging van eigenaren (VVE)

Nummer 6 van het Pieterskerkhof is gelegen boven 6a (orangerie, garage, praktijkruimte). Voor het behartigen van de eigen en de gemeenschappelijke belangen vormen de twee eigenaren van het pand (6 en 6a) samen een Vereniging Van Eigenaren en hebben zij de appartement-rechten op het pand.

Bijzonderheden:
Het geheel bestaat uit 3 kadastrale nummers waarvan 2 percelen bestaande uit het voortdurend recht van erfpacht waarvan de canon eeuwigdurend is afgekocht (AV 1989). 
Totale kadastrale oppervlakte ca. 430 m2 (inclusief oppervlakte appartementsrecht).

Toelichtingsclausule NEN2580
De meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting.

Interesse in deze woning? Neem uw eigen NVM aankoopmakelaar mee.

+ Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Koopprijs
€ 1.850.000,- k.k.
Status
Verkocht
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort
Herenhuis
Type
Tussenwoning
Objecttype
Woonhuis
Bouwvorm
Bestaande bouw
In aanbouw
Nee
Huidig gebruik
Woonruimte
Huidige bestemming
Woonruimte
Permanente bewoning
Ja
Recreatiewoning
Nee
Dak type
Samengesteld dak
Dak materialen
Pannen, Bitumineuze Dakbedekking

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
356 m2
Gebruiksoppervlakte woonkamer
0 m2
Gebruiksoppervlakte overige functies
31 m2
Buitenruimtes gebouwgebonden of vrijstaand
0 m2
Oppervlakte externe bergruimte
7 m2
Perceel oppervlakte
332 m2
Inhoud
1.542 m3

Indeling

Aantal kamers
8 (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
2
Voorzieningen
alarminstallatie, TV kabel, Airconditioning, Jacuzzi, Sauna

Energie

Isolatievormen
Dakisolatie, Gedeeltelijk dubbelglas

Buitenruimte

Liggingen
Aan rustige weg, In centrum, Vrij uitzicht, Beschutte ligging
Tuintypen
Achtertuin
Oppervlakte
195 m2
Hoofdtuin
Achtertuin
Positie
Zuid
Bereikbaar via achterom
Nee

Bergruimte schuur

Soort
Vrijstaand hout
Totaal aantal
1

Parkeergelegenheid

Parkeer faciliteiten
Betaald parkeren, Parkeervergunningen

+ Lees de volledige omschrijving

Vragen?

Bel of mail ons, en we helpen je graag verder!

030-2315186

Plan bezichtiging Onafhankelijk hypotheekadvies